onsdag den 11. maj 2011

Lyntur i Lhasa - Potala Palace

Det var meningen at jeg skulle være ankommet til Lhasa, Tibets "hovedstad", d. 17. april, men p.g.a. min lille togforvirring blev det d. 18. april, heldigvis gik jeg ikke glip af noget, da jeg i forvejen havde sat en ekstra dag af i Lhasa til akklimatisering.
D. 19. april skulle vi så på sightseeing i Lhasa; vi havde kun en dag i Lhasa (hvilket ikke er nok) så den skulle udnyttes fuldt ud.
Potala Palace
Vi startede med at besøge Potala Palace, Dalai Lamas tidligere hjem, som idag mest af alt er et museum. Lige fra man ankommer til Lhasa kan man se Potala Palace, der majestætisk ligger på en bakke midt i byen. Der har siden 600-tallet ligget et palads ca. hvor Potala ligger idag, men det var først i 1645 at konstruktionen af det nuværende Potala Palace begyndte.

Potala Palace er kæmpe stort, med et grund areal på ca. 400 x 400 m og over 1000 rum, er det noget af en labyrint at finde rundt i; de kinesiske myndigheder har dog gjort det ganske let for os turister, da det er begrænset til tre rum i det hvide palads og tre rum i det røde palads...så kan vi jo filosofere lidt over den restriktion; når de nu alligevel hævede antallet af adgangsbilletter fra 1600 pr. dag i 2003, til over 6000 pr. dag i 2006 efter åbningen af QingZang-jernbanen.

Som det kan ses på billeder så er noget af bygningen hvid og noget af den rød; den hvide del af bygningen var traditionel set Dalai Lamas kvartere, samt hjemsted for Tibets regering. Det røde palads var derimod dedikeret kun til religiøse aktiviteter.
Det Røde palads - bemærk det kinesiske flag på toppen...
Potala Palace ER et flot sted, men alt andet lige er det et dødt sted, og det er faktisk lidt sørgeligt at besøge det - for vi ved jo alle sammen godt hvorfor stedet er tomt...Jeg var med en turgruppe for udlændinge, og vores guide var tibetaner, som cencurerede sig selv så lidt som han kunne slippe afsted med, men jeg gad egentligt godt høre hvad de kinesiske guides fortæller de kinesiske turgrupper når de besøger steder som Potala Palace, der er så tæt forbundet med Dalai Lama, der i Kina betragtes som en skurk!

Vores guide, Pemba, var en sød ung fyr, der snakkede fantastisk godt engelsk, især taget i betragtning af at han aldrig har været uden for Tibet. Han fortalte vidt og bredt og Tibet, tibetansk kultur og religion, og tale også gerne om Dalai Lama (som generel betegnelse), for at tale om Dalai Lama'erne til og med nummer 13 er der ikke noget i vejen med, det er blot nummer 14 der er et tabu-emne. Hvis vi havde spørgsmål om ham fik vi svarene, tys tys, senere på mindre befolkede steder.
De eneste vægmalerrier vi måtte tage billeder af
I Tibet, og i Kina for den sags skyld, er det ulovligt at være i besidelse af billeder af (den 14.) Dalai Lama, samt bøger af eller om ham, hvilket faktisk gav mig et problem, da forordet til Lonely Planet Tibet (Country Travel Guide) indeholder en en-sides passage skrevet af Dalai Lama. Det lykkedes mig dog at holde mig bog skjult mens jeg var i Tibet, og at smugle den ud af Tibet i min badehætte...Jeg håber dog, desværre, at Lonly Planet i deres næste oplag af guiden til Tibet, vælger at skrive ting der ikek gør bogen delvist ulovlig i Kina og Tibet.

Og så må det vist være på tide med en lille "Hvem er Dalai Lama":
  • Inden for tibetansk Buddhisme er Dalai Lama  den højest rangerende lama, den næst-højest rangerende lama, er Panchen Lama.
  • Dalai Lama anses for at være reinkarnationen af Avalokitesvara, Barmhjertighedens Buddha.
  • Den nuværende 14. Dalai Lama er reinkarnationen af d. 13. Dalai Lama, o.s.v. Når en Dalai Lama dør, har det traditionelt set været Panchen Lama, i samarbejde med andre højtstående Lama'er, at finde den næste Dalai Lama; og omvendt når reinkarnationen af en Panchen Lama skal findes, hvad der sker i fremtiden er ikke til at sige. Da der pt. findes to Panchen Lama'er, en udnævnt af Dalai Lama og en udnævnt at den kinesiske regering, giver det nogle problemer når/hvis den 15. Dalai Lama skal findes, da de to Panchen Lama'er nok ikke har helt ens meninger om tingene.
  • Dalai Lamas nuværende hjem og basen for Tibets eksil regering er i Dharmsala i det nordlige Indien; og indtil marts 2011 var Dalai Lama, ud over at være det åndelige overhoved, også leder af regeringen-i-eksil. 
  • I 1989 modtog Dalai Lama Nobels Fredspris for sit arbejde et frit Tibet og en fredlig løsning.
Udsigten over Lhasa fra Potala Palace
Undskyld at det har taget så lang tid at få noget op, men med en travl hverdag, og kun adgang til Blogger fra arbejdet, så tager det sin tid.

Mange hilsener,
Eva Maria

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...