torsdag den 26. maj 2011

Everest Base Camp

Langfredag skulle vi så det sidste stykke op til Everest Base Camp, hvilket er det tætteste man som turist kan komme på Mt. Everest, hvis man vil tættere på skal man betale en enorm "climber's fee," fra vores guide fik vi at vide at det koster omkring 60.000 Euro at bestige Mt. Everest...ikke just den slags penge jeg havde med mig, og derudover har jeg ikke lyst til at bestige bjerget; fysisk udfoldelse skræmmer mig ikke, men der må være grænser for galskaben...
Base camp ligger i 5200m højde og de skøre mennesker der vælger at kravle de 3648m op til toppen bruger flere måneder i base camp'en på at forberede sig fysisk og mentalt på at bestige bjerget. Eftersignet er Mt. Everest ikke viiildt svært at bestige, K2 i Pakistan er vist meget sværere, men Everest ER det højeste sted på denne jord, og det har jo en hvis tiltrækningskraft.
Der er faktisk to base camps, en på den tibetanske side og en på den nepalesiske side; at komme til den nepalesiske base camp kræve et tre-dags trek, men kineserne har gjort det lettere på den tibetanske side.
Fra den lille top hvor vi stod kunne vi se massere af små gule kuppeltelte, jeg talte dem ikke, men der var mange, alle disse mænd og kvinder fra hele verden håber at de når op til toppen, men statestikken siger at kun hver tredje når toppen, og hvert år dør der flere mennesker enten på vej op eller på vej ned.
For at bestige høje bjerge som Everest er ikke blot et spørgsmål om at være i god form og være stædig, der er også en vis mængde teknik og fysiologi i det. For at bestige Mt. Everest, bestiger du det faktisk mange gange, det er ikke helt "to skridt frem og et tilbage," men noget i den retning, da man altid sover lavere end det højeste man har kravlet en given dag.
Og når man så endelig når The Hilary Steps og står i 8848m højde, så er man jo kun halvvejs, nu skal man jo ned igen...
Vi havde kun en halv time i base camp, men da man ikke kan bevæge sig så meget rundt, så er det egentligt ok; og hvis man som vi har nogle gruppemedlemmer der ikke har det godt så er 30 min. et godt kompromis. Da vi ankom til Rongbuk Skærtorsdag var vi 18 personer, men vi var kun 16 der nåede til base camp, da to unge fyre måtte melde fra og blive i Rongbuk, da de havde det skidt og ikke turde tage højere op, sur for dem, men et fornuftigt valg.
Som jeg har sagt så mange gange før så er kineserne nogle underlige nogen; for nogle år siden kunne man kun køre til base camp-parkeringspladsen, og derfra skulle man så enten gå eller køre i hestevogn de sidste to kilometer til selve base camp, men nu har kineserne, af miljøhensyn, udfaset hestevognene og erstattet dem med dieselbusser...hmmm...
Men mens vi stod og ventede på dieselbussen-der-er-mere-miljøvenlig-end-en-hestevogn kom der en flok yakokser med oppakning til folkene i base camp forbi:
Fra Everest Base Camp var det tilbage henover de 100km meget dårlig vej ud til civilisationen. Det var meningen at vi skulle overnatte i Tingri, men da flere ikke havde det godt i højderne, og der absolut intet er i Tingri ud over bar natur, blev vi enige om at køre mod Zhangmu, der ligger på grænsen til Nepal, så vi kunne krydse ind i Nepal nogle timer tidligere end først planlagt.
Det sagt, så var udsigten i Tingri ikke helt dårlig:
Det var vist så det fra min tur igennem Tibet, fra næste blog-post af kommer det til at handle om Nepal.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...